Julen närmar sig. DU! bör läsa det här.

Inlagt av anonnkpg lör, 11/18/2017 - 08:13

julhets

Det som gör mest ont  handlar nog om att julen stänger ute så många människor. Lika mycket värme den bringar, lika mycket ensamhet och utanförskap bringar den. Att så många människor gråter i smyg, för att de är ensamma, gör ont i mig. Oavsett om de spenderar julen med människor de verkligen älskar eller i sällskap med minnen de har samlat på sig med åren ensam en julaftonskväll hemma i soffan. Det gör lika ont oavsett.
 
Det handlar om människor som förtjänar att vara inne i värmen och känna den med sina nära och kära, men som istället får sitta själv i tysthet, utan barnens skratt och förhoppningsfulla rop efter vem som när som helst kan komma och knacka på dörren med sitt stora vita skägg och kliva in i värmeljusens sken och uppfylla önskningar.

 

Jag har sett så mycket ensamhet och utanförskap i samband med denna högtid och därför kan jag lätt få ont i magen av all julens hets. Hets, hets, hets, perfektion, perfektion, perfektion. Hinner till exempel vissa mammor ens ta ett ägg till sillen innan hon oroat sig en gång för mycket över vad till exempel sonen ska tycka om den nya mobiltelefonen som hon köpt? Det undrar jag. Var köttbullarna för torra, tänker en annan som stått och rullat sedan gryningen. Kommer pappa dricka för mycket i år igen? tänker en tredje.
Allt har egentligen blivit så överdrivet, mysigt, självklart men ändå så kommersiellt och kryddat. Allt ska vara rött och grått, julklapparna dyra, alla ska vara perfekta, glada, mätta och fått fina julklappar. Och glöm för Guds skull inte leendet på läpparna. Alla ska umgås tillsammans. Ingen nämnd, ingen glömd, eller hur var det nu igen?

 

Jag minns inte ens min senaste jul då jag inte hade en klump i magen för jag visste att någon for illa, blev utan julklapp eller inte fick en enda tanke ägnad åt sig, satt helt ensamma eller barn som fick oturen för att föräldrarna inte lät flaskan stå idag heller. Jag minns inte julen utan dessa tankar för antagligen var jag så ung då att jag inte förstod mig så bra på världen. Jag kan fortfarande räkna upp så många som far illa, så därför kan jag inte riktigt njuta för mig själv. Jag finner inget inre lugn.
Jag tror att folk lätt kan få prestationsångest över julen, eller, jag vet det. Kan vi inte bara fira jul i all enkelhet, med våra närmsta, med julklappar som vi faktiskt haft råd att köpa? Jo, det är klart att vi kan det, men vi kanske kan i all denna sörja av glitter, tomtar, julskinkor och iPads känna att en sådan jul inte hade räckt till och gått lite vilse bland knäcken, för julen handlar inte längre om det. Det enkla. Det handlar istället om prestation. Alla förväntar sig så mycket av varandra nu för tiden. Speciellt under julhelgen. Särskilt i december månad. Det gör mig så ledsen.
 
 
Det finns folk som inte har råd att ens köpa hem julmat trots att priserna pressats till botten och de stackars grisarna som utan värdighet blivit slaktade för att vi ska fläska i oss ytterligare några kilo julskinka som vi efter nyår ska, för ännu mer pengar spenderade på ett träningskort, träna bort i samband med vårt nyårslöfte. Som håller i en vecka.

 

Min önskan denna jul: Kan vi inte alla bara fira en lugn jul, med julklappar som vi faktiskt haft råd att köpa, inte äta julmat i så kopiösa mängder och skänka en extra tanke till de som faktiskt är ensamma, helt fruktansvärt ensamma i mörkret, en tanke för världens barn, en för de som inte har tak över huvudet, en tanke för de barn (och vuxna) som utsätts för våld, både psykiskt och fysiskt, en för de dem inte har ett hem att återvända till på grund att det inte längre finns, en till de barn vars föräldrar inte släpper flaskan, en tanke till dem som faktiskt inte finns med oss idag, här på jorden, en tanke till dem som fryser och en tanke till dig själv och vem du vill vara. Försök att tänka till en extra gång i år. Extra tankar är bra att skänka ibland, och här är mina!

 

(Det här är skrivet av Stina Fransson)

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.